Close

16. 8. 2018

Vláda chystá změny v povinné výbavě. Řidičům se uleví

změny v povinné výbavě

Povinná výbava označuje soubor věcí, které musí mít motorista při jízdě při sobě. Zákonem je přesně stanoveno, co má povinná výbava obsahovat, s tím, že se tento seznam pravidelně mění. K další změně dojde dost možná už v říjnu tohoto roku. Ministerstvo dopravy totiž nedávno poslalo do připomínkového řízení návrh, který počítá se zrušením povinnosti vozit s sebou některé prvky povinné výbavy, které jsou aktuálně povinné.

Netřeba kupovat novou lékárničku, pokud je prošlý např. pouze obvaz

Návrh z pera ministerstva ještě musí projít připomínkovým řízením a Legislativní radou vlády a není vyloučeno, že se ještě mírně pozmění. Navrhované znění nicméně počítá s tím, že motoristé nově nebudou muset v lékárničce vozit nůžky, plastovou roušku, náplast s polštářkem a trojcípý šátek. Řada odborníků upozorňovala na to, že je přehršel zdravotnického materiálu motoristovi-nezdravotníkovi, který poskytuje první pomoc, spíše na škodu. Novinkou, kterou odborníci také kvitují, je skutečnost, že již nebudeme muset celou autolékárničku vyhazovat, pokud skončí platnost jen některé z jejích součástí (např. obvazu). Prošlý obvaz nicméně nesmí vykazovat známky poškození, jeho obal nesmí být protrhnutý apod.

Spousty motoristů s sebou zbytečně vozí náhradní žárovky jen proto, že musí. Povinnost by však měla skončit

Aktuálně platí, že s sebou musíme vozit coby součást povinné výbavy náhradní žárovku. Jde nicméně o nařízení, které reflektuje dobu minimálně 15-20 let nazpět, spíše více. U moderních aut je totiž servisní zásah svépomocí a bez náležitého vybavení v podstatě vyloučen. Navíc jím riskujete, že vám výrobce zneplatní tovární záruku pro neodborný zásah. S ohledem na výše uvedené je skvělou zprávou, že od října povinnost mít s sebou žárovky skončí (tedy za předpokladu schválení návrhu).

Za určitých podmínek nepotřebujete rezervu

Je pravda, že návrh počítá s tím, že by s sebou od října řidiči nemuseli vozit rezervní kolo (a tedy ani sadu pro jeho výměnu za poškozené kolo – tj. klíč na matice kol a zvedák). Zároveň je ale třeba říct, že toto zbenevolentnění platí pouze tehdy, jedete-li v autě spočívajícím na pneumatikách, které umožňují nouzové dojetí po defektu, a navíc je váš vůz vybaven senzorem indikujícím defekt. V opačném případě rezervu musíte vozit i nadále. Součástí návrhu je také zrušení povinnosti vozit s sebou rezervní kolo a sadu pro výměnu u těch aut, která mají uzavřeno asistenční pojištění (tj. v případě defektu motorista sám nic neopravuje a jen počká na asistenční, příp. odtahové vozidlo).

Odborníci změny vítají

Je velice nepravděpodobné, že by byl návrh smetený ze stolu. Aktuální povinná výbava je již mnoho let terčem kritiky pro svoji zastaralost a změny vítají i experti. Návrh nicméně musí projít připomínkovým řízením a poté Legislativní radou vlády. Drobným změnám tak ještě dostát může. Budeme vás informovat.

Rádi vám poradíme

I když už rezervní kolo možná nebudete muset vozit vždy sebou nebo možná  právě proto, rádi vám ve věci pneumatik a pneuservisu rádi poradíme. Kontaktujte nás na tel. 556 704 331 nebo 556 720 709 případně prostřednictvím e-mailu autoservis@www.hanzelka.cz.